Hegyvidéki érlelt tehénsajt :
Félzsíros félkemény asztali sajt. Gyógynövényes legelőn és takarmányon tartott magyar tarka, svájci barna tej az alapanyaga.A karakteres tejnek köszönhetően a gyógynövények domináns aromái ,illatai és ize fedezhető fel a sajtban,de megjelennek az erdei gombák illat és ízjegyei, illetve a vajas mogyoró íz.A hosszan érlelt változatában az ötödik íz az umami is felfedezhető,ezáltal a sajt mint fűszer is szerepet játszik az ételek készítésekor.Salátákhoz,burgonyás és gombás ételekhez,sajtszószhoz és sós süteményekhez nagyon jól illik.A hegyvidéki regionális konyha burgonya és tésztaételeinek meghatározó alapanyaga.
Bükkfán füstölt tehénsajt :
Zsíros tehéntejből készül félkemény tehénsajt.3-4 hét szikkasztás után kiméletes bükkfaforgáccsal rövid ideig füstölve.A kíméletes füstölésnek köszönhetően finom, aromás tiszta füstölt illat és íz jellemzi megtartva a sajt vajas-sajtos enyhén érett ízjegyeit.Roston sütéshez rizsételekhez , szárnyas és borjúhúsételekhez töltve, melegítve és krémlevesekhez készült betétekbe ajánljuk pl: fokhagymakrémles/kukoricakrémleses füstölt sajtos rizsgombóccal.
Kakukkfüves tehénsajt :
Hegyvidéki tehéntejből készül.A finom kakukkfűvel történő enyhe fűszerezésnek köszönhetően,már az érlelés 2-3-ik hetétől határozottan érezhető egy enyhe gyógynövényes illat és íz, ami ezt a sajtot alkalmassá teszi főként a meleg ételek készítéséhez.A sajtos vajas és finom kakukkfüves aroma tág lehetőséget nyújt e sajt gasztronómiai felhasználására : meleg szendvicsek,burgonyás köretek,levesek,csőben sült tészták és serpenyőben sütéshez.A hegyvidéki tehéntej és a kakukkfű szimbiózisa olyan, mint a szerelemből kötött házasság.
Vörösbor seprőben érlelt tehénsajt:
Hegyvidéki fölözött tehéntejből készült kemény tehénsajt, amit legalább 2-3 hónapig érlelődik és utána kerül vörösborseprőbe.A reduktív érlelés erdménye egy a bor színeit, illatát és aromaanyagát megőrző sajt kéreg, a sajt belsejére minerális, aromás sajtos ízvilág jellemző.Sajttálak megfelelő kiegészítője , ami jó párosítás vörösborokkal , feketehúsú gyümölcsökkel lekvárokkal.
„Trifla” szarvasgombás tehénsajt:
Félkemény tehénsajt hegyvidéki tehéntejből.E sajtra jellemző a szarvasgomba illatos, parfümös ( a szarvasgomba íz és aromaanyagainak a tejzsírban történő kioldódása) különleges ízvilága.Zöldséges előételek,zöldsaláták, céklából, rizsből és burgonyábóll készült ételekhez társítható.Jól illik marhából és vadból készült fogásokhoz illetve vaniliával mézzel fehércsokoládéval készült desszerthez.Önmagában élvezhető könnyed gyümölcsös vörösborokkal, vagy testes ásványos száraz muskotály, kései szüretelésű furmint és hárslevelűvel.